Techniek, internet en de gezondheid van je paard

Wim Back
10.00 uurPK 11
13.30 uurPK 11

Het verschil tussen een kreupelheid als gevolg van pijn en een asymmetrische beweging als gevolg van een steil voetje, is soms lastig te zien. Voorheen was je voor het achterhalen van de oorzaak en het stellen van de diagnose afhankelijk van het scherpe oog van je dierenarts. Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden nu de mogelijkheid om een computer te laten meekijken tijdens de beoordeling van de bewegingen van je paard.

Met behulp van actieve sensoren op kenmerkende, anatomische punten op het lichaam van je paard, brengen deze nieuwe meettechnieken de bewegingen nauwkeurig en objectief in beeld. Dit geeft een nog beter onderbouwd oordeel.

Ook thuis kun je straks steeds meer gebruik maken van technieken om, zelfs op afstand, de gezondheid van je paard te monitoren. Er worden al ‘sensor-smartphone-combinaties’ aangeboden, waarmee je bijvoorbeeld in de gaten kan houden welke beweging je paard krijgt.

Tijdens deze lezing hoor je welke technieken er al zijn, welke innovaties er nog aankomen en wat jij ermee kan.

Paardenarts dr. Wim Back is verbonden aan de universiteiten van Utrecht en Gent. Naast patiëntenzorg, houdt hij zich ook bezig met universitair onderwijs en wetenschappelijke onderzoek. Hij speelt daarbij een leidende rol bij de ontwikkelingen van objectieve meettechnieken voor een betere gezondheid van paarden.

“Straks is je paard verbonden aan het internet en kun je 24/7 zien wat hij uitspookt; horse around the clock.”