De moeilijkste beslissing…

Yteke Elte
12.00 uurPK 9
15.30 uurPK 9

paard euthanasie

Heb je een ouder paard of een paard dat gebreken heeft, dan kom je voor een keuze te staan. Dat geldt zelfs voor dierenarts Yteke. Eén van haar vier paarden is oud en kwakkelend. Ze kan zich dus als geen ander verplaatsen in eigenaren die worstelen met het nemen van een beslissing. Wanneer heeft een paard pijn en moet jij de knoop doorhakken? Ze maakt dit onderwerp bespreekbaar.

Yteke legt uit hoe euthanasie precies in z’n werk gaat en hoe je de praktische zaken die erbij komen kunt aanpakken. Maar het gaat vooral om de verhalen van mensen in vergelijkbare situaties. Het onderwerp is voor alle paardeneigenaren herkenbaar, maar vaak moeilijk om over te praten. Een dierenarts is in zo’n proces een geschikte gesprekspartner en kan helpen bij het nemen van een juiste beslissing voor je paard. Bezoekers van eerdere edities geven aan dat ze enorm veel hebben gehad aan deze lezing, die vaak emotioneel is, maar ook veel opluchting geeft.

Yteke Elte is teamleider van de Ambulante Kliniek voor Paarden van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze is erkend paardenarts, heeft zelf vier paarden en is actief geweest als spring- en dressuuramazone. Haar speciale interesse ligt bij orthopedie en het, samen met de eigenaar, zo goed mogelijk begeleiden van paarden, zodat ze optimaal kunnen presteren en gezond oud worden.

 “Ze vallen bijna nooit vanzelf om. Dus de moeilijke beslissing dat het genoeg is geweest ligt bij jou als eigenaar.”