Het gedrag van je paard. Wat bedoelt hij daarmee?

Annemarie van der Toorn
13.30 uurPK 8
15.30 uurPK 11

voerstress paarden voorkomen

Het paard laat in de omgang allerlei gedragingen zien. Wij moeten daarmee omgaan of daarop reageren. Dat gaat nog weleens mis. Want waarom doet een paard wat hij doet? Wat betekent zijn gedrag? Soms interpreteren wij het anders dan het paard het bedoelt. Leiderschap is bijvoorbeeld iets waar nog veel misverstanden over bestaan. Paardentrainster Annemarie van der Toorn gaat dat ophelderen en verduidelijken.

Naast algemene lessen over het paard als diersoort en vluchtdier, kijkt ze ook om naar de onderlinge verschillen tussen paarden. Natuurlijk handelen ze grotendeels vanuit dezelfde instincten en leertheorie, maar daarnaast heeft elk paard specifieke behoeften en wensen, afhankelijk van zijn situatie. “De manier waarop jij of iemand anders gecoacht wordt, verschilt toch ook? Dat is bij paarden net zo.”

Aan de hand van filmpjes helpt Annemarie je paardengedrag te herkennen en te vertalen. Vervolgens legt ze uit welke acties en reacties wel of niet werken in die situaties en waarom. De trainster houdt van interactie, dus bereid je voor op de volgende vraag: wat zie jij op de filmpjes en welke stappen zou jij nemen? Annemarie geeft haar lezing samen met Paula van de Geest, zij is opgeleid tot Instructeur Paard & Gedrag en is hier haar eigen bedrijf in gestart.

Vorig jaar hingen bezoekers met de benen buiten tijdens de lezingen, dus zoek op tijd een zitplaats.

Annemarie van der Toorn is paardengedragstrainer, docent en auteur van het boek ‘Kijken door de ogen van het paard’. Daarnaast biedt ze een erkende opleiding aan tot Instructeur Paard & Gedrag.

‘Als jij begrijpt wat een paard van jongs af aan nodig heeft in zijn training en omgang, zal hij minder stress in zijn leven ervaren en dus gezonder ouder worden.’