Rugproblemen bij paarden

Johan Oosterloo
10.00 uurPK 7
13.30 uurPK 7

Zowel bij jonge als oude paarden kunnen rugproblemen voorkomen. De klinische symptomen variëren. De meest gehoorde klacht is dat het paard minder goed presteert in de sport. Ook extremere uitingen zoals bokken of verzet tijdens werk komen voor.

Oorzaken van rugpijn variëren. “Er wordt snel gedacht aan de wervels, maar het paard is meer dan een zak botten”, zegt paardenarts Johan Oosterloo. “Veelal zitten de oorzaken in de weke delen van de rug zoals spieren of ligamenten.” Met zijn lezing wil Johan je helpen de problemen te herkennen. Uiteraard zal hij ook het voorkomen en behandelen aanstippen.

Rugproblemen zijn lastig, maar gelukkig wordt er steeds meer over bekend. Dat komt mede omdat er bij keuringen vaker röntgenfoto’s van de rug worden gemaakt. “Vroeger deden we dat zelden. Nu wel, en zo verzamelen we steeds meer informatie.” Met die kennis is onder andere een keuringssysteem voor kissing spines ontwikkelt dat de gradaties van deze aandoening beter in kaart brengt. Je hoort er meer over tijdens de lezing, zodat je weer helemaal up-to-date bent.

Johan Oosterloo is erkend paardenarts en partner bij DAP Nijkerk-Wellensiek. Deze praktijk bedient alle takken van paardengeneeskunde. Johan houdt zich voornamelijk bezig met orthopedie en keuringen. Ook de begeleiding van een aantal sportstallen op zowel nationaal als internationaal niveau behoort tot zijn taken. “En het is ontzettend leuk om een van de dierenartsen van De Paardenkamp te zijn.”

“Voorkomen en behandelen van rugproblemen gaat over het totale management van het paard.”