Het lymfestelsel van je paard

Claire Schroijen
12.00 uurPK 4
15.30 uurPK 4

Het lymfestelsel is een essentieel onderdeel van het immuunsysteem van je paard. Door er meer over te leren, leer je dus hoe je je paard gezonder kan houden. Iets wat elke paardeneigenaar moet weten, vindt Claire Schroijen. “Want veel ziektes hebben tot gevolg dat het lymfesysteem niet optimaal zijn werk kan doen.” Enkele voorbeelden zijn mok, stalbenen, peesblessures, einschuss, gallen, zomereczeem, hoefbevangenheid en slecht helende wonden. De oplossingen zijn te vinden bij het bestrijden van die oorzaak, niet met het bestrijden van het symptoom.

Als eigenaar kun je heel wat doen om het lymfesysteem van je paard te optimaliseren. Het draait daarbij vooral om het afvoeren van afvalstoffen. Dat is heel belangrijk. Beweging helpt dit proces, hoefijzers en reguliere medicatie doen dat juist niet. “Stress heeft ook invloed. Als het paard stress opbouwt, gaat zijn weerstand omlaag en wordt hij sneller ziek.” Je voorkomt stress onder andere met sociaal contact met soortgenoten en de juiste (natuurlijke) voeding. Claire belooft een praktische lezing voor eigenaren die het ‘aandurven hun paardenmanagement te veranderen’.

Claire Schroijen studeerde ‘Paard-plus-bedrijf’ aan de Hogeschool in Delft. Daarna werkte ze op verschillende stallen, keek mee met dierenartsen en trainde paarden met gedragsproblemen. Het verbaasde haar dat paardeneigenaren en zelfs dierenartsen zo weinig rekening hielden met het lymfesysteem en daarom besloot ze de opleiding tot manueel lymfetherapeut voor paarden te volgen. Dat komt nu goed van pas bij haar werk voor Equicrown.

“Met een gezond lymfesysteem is een paardenlichaam meer zelfhelend.”