Cultuurverschillen: oudere paarden in het buitenland
Hoe gaan mensen in het buitenland om met oudere paarden? Carlijn Pontenagel en Anne Loosveld hebben samen Equine Support International (ESI) opgezet. Hun doel is om kennis over verzorging en het rijden van paarden over de wereld te verspreiden. Steeds meer Nederlandse paarden worden verhandeld, ook naar plekken waar de basiskennis over het management niet hetzelfde is als wat wij gewend zijn. ESI verzorgt opleidingen in landen als China, Dubai, Taiwan, Zuid-Afrika en Mexico. Ze vertellen over hun ervaringen aan de hand van grappige of onhandige voorvallen, die bijvoorbeeld ontstaan als wordt lesgegeven met behulp van een tolk. Culturele verschillen, bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen of doordat tegenspreken niet is toegestaan, komen aan de orde.
Een ander aspect van hun lezing is het volgen van je passie. Het tweetal heeft hun droom omgezet in een goedlopend bedrijf. Ze inspireren je om te onderzoeken waar je van toegevoegde waarde kunt zijn en hoe je daar je werk van kunt maken.
Anne Loosveld heeft, naast een hippische achtergrond, economie en sportpsychologie gestudeerd. Anne heeft veel tijd doorgebracht in het Caraïbisch gebied en Mexico, waar ze als ruiter en trainer werkte bij verschillende stallen. Ze is gewend om les te geven aan mensen met weinig paardenkennis, vooral in culturen waarin omgang met paarden anders is dan wat wij in Europa zijn gewend.
Carlijn Pontenagel is niet alleen ruiter en trainer, ze heeft zelf een manegebedrijf gerund en daardoor veel ervaring in het overbrengen van hippische kennis. Ze deelt graag haar ervaring op gebied van management en het opzetten van een bedrijf.
“Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.”