Uitleg over PPID

Robin van den Boom
10.00 uurPK 3
13.30 uurPK 3

PPID, voorheen ook ziekte van Cushing genoemd, is één van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere paarden. Het wordt veroorzaakt door een massa in de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Een bekend symptoom is de langere vacht van het paard, maar ook hoefbevangenheid kan een gevolg zijn.

Robin van den Boom, dierenarts van de Faculteit Utrecht geeft je tijdens zijn lezing meer inzicht in deze aandoening. Hij legt uit wat het precies inhoudt, hoe je het kan herkennen en welke behandelmogelijkheden er bestaan. “We zullen bespreken hoe je een paard met PPID zo lang mogelijk happy kan houden.” Belangrijke informatie voor iedereen met een ouder paard.

 

Robin van den Boom is in 1996  afgestudeerd in Utrecht en daarna begonnen als specialist in opleiding bij de afdeling Heelkunde. In 2002 is hij geregistreerd als specialist chirurgie van het paard door de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en in 2004 is hij gepromoveerd op zijn onderzoek naar gewrichtsvloeistof van het paard.

Na zijn promotie is Dr. van den Boom begonnen als specialist in opleiding bij de afdeling Inwendige Ziekten en in 2009 is hij geslaagd voor het specialisten examen van de European College of Equine Internal Medicine (ECEIM).

Tussen september 2014 en februari 2017 heeft Robin leiding gegeven aan het ‘Department of Equine Health’ van de Universiteit van Adelaide (Australië) maar sinds maart 2017 is hij opnieuw werkzaam bij de Inwendige Ziekten in Utrecht. Zijn onderzoek heeft zich de laatste jaren geconcentreerd op huidaandoeningen bij het paard (met name staart- en maneneczeem), problemen van het maagdarmkanaal (koliek) en endocrinologie (hormoonhuishouding).